Selecteer een pagina
Wat is een bedrijfsstrategie?

16/03/2023

Een bedrijfsstrategie is een plan van actie dat wordt gebruikt om de lange-termijn doelen van een bedrijf te bereiken. Het omvat doorgaans een overzicht van de belangrijkste doelstellingen van een bedrijf, de specifieke acties die moeten worden genomen om deze doelstellingen te bereiken, en de middelen die nodig zijn om deze acties uit te voeren.

Een goede bedrijfsstrategie omvat vaak een duidelijke analyse van de markt waarin het bedrijf opereert, de sterke en zwakke punten van het bedrijf, en de kansen en bedreigingen in de markt. Het stelt vervolgens prioriteiten vast en bepaalt de middelen die nodig zijn om deze prioriteiten te bereiken.

Een bedrijfsstrategie kan worden ontwikkeld voor het hele bedrijf, of voor specifieke afdelingen of activiteiten binnen het bedrijf. Het is essentieel voor het succes van een bedrijf om een duidelijke, haalbare en effectieve bedrijfsstrategie te hebben.

Wat zijn elementen van een goede strategie?

Er zijn verschillende elementen die van belang zijn voor een goede strategie. Hier zijn er een paar:

 1. Duidelijke en haalbare doelstellingen: Een goede strategie begint met het stellen van duidelijke en haalbare doelstellingen. Deze doelstellingen moeten meetbaar en specifiek zijn, zodat het succes van de strategie kan worden gemeten.
 2. Analyse van de markt: Een goede strategie moet gebaseerd zijn op een grondige analyse van de markt waarin het bedrijf opereert. Dit omvat het begrijpen van de concurrentie, de klanten, de trends en ontwikkelingen in de markt.
 3. Focus: Een goede strategie richt zich op een beperkt aantal prioriteiten, in plaats van te proberen alles tegelijk te doen. Dit helpt het bedrijf om zich te concentreren op wat belangrijk is en om effectiever te zijn.
 4. Middelen: Een goede strategie houdt rekening met de middelen die nodig zijn om de doelstellingen te bereiken. Dit omvat het bepalen van welke mensen, technologieën, financiën en andere middelen nodig zijn.
 5. Flexibiliteit: Een goede strategie moet ook flexibel zijn en in staat zijn om zich aan te passen aan veranderende omstandigheden en nieuwe informatie. Het is belangrijk om de strategie regelmatig te evalueren en bij te stellen als dat nodig is.
 6. Communicatie: Een goede strategie moet duidelijk en begrijpelijk zijn voor alle betrokkenen binnen het bedrijf, zodat iedereen weet wat er van hen wordt verwacht en hoe zij kunnen bijdragen aan het bereiken van de doelstellingen.
 7. Implementatie: Een goede strategie is alleen effectief als deze daadwerkelijk wordt geïmplementeerd. Het is belangrijk om duidelijke plannen te hebben voor de uitvoering van de strategie en om de voortgang regelmatig te monitoren en te evalueren.

Welke bedrijfsstrategieën zijn er?

Er zijn verschillende soorten bedrijfsstrategieën, elk met hun eigen doelstellingen en focus. Hier zijn enkele veel voorkomende bedrijfsstrategieën:

 1. Kostenleiderschap: Bij deze strategie richt het bedrijf zich op het minimaliseren van de kosten van zijn producten of diensten om een concurrentievoordeel te behalen. Dit kan worden bereikt door bijvoorbeeld het gebruik van efficiëntere productieprocessen of het inkopen van grondstoffen tegen lagere prijzen.
 2. Differentiatie: Bij deze strategie richt het bedrijf zich op het creëren van een unieke waardepropositie voor zijn producten of diensten, waardoor het zich kan onderscheiden van de concurrentie. Dit kan worden bereikt door bijvoorbeeld innovatieve producten, een sterk merk of een hoge kwaliteit.
 3. Focus: Bij deze strategie richt het bedrijf zich op een specifieke niche in de markt en streeft het naar het behalen van een concurrentievoordeel binnen deze niche. Dit kan worden bereikt door bijvoorbeeld het bieden van gespecialiseerde producten of diensten, of door het richten op een specifieke geografische markt.
 4. Groei: Bij deze strategie richt het bedrijf zich op het vergroten van zijn marktaandeel door bijvoorbeeld het uitbreiden van zijn productlijnen of het betreden van nieuwe markten. Dit kan worden bereikt door bijvoorbeeld het aantrekken van nieuwe klanten, het vergroten van de verkoop aan bestaande klanten of door middel van acquisities.
 5. Samenwerking: Bij deze strategie richt het bedrijf zich op het aangaan van strategische samenwerkingen met andere bedrijven om gezamenlijk een concurrentievoordeel te behalen. Dit kan bijvoorbeeld worden bereikt door het delen van kennis of het bundelen van middelen.

Het is belangrijk om op te merken dat deze strategieën niet exclusief zijn en dat bedrijven vaak elementen van meerdere strategieën combineren om hun doelstellingen te bereiken.

Verrijk je kennis door te lezen over informatieve artikelen.

Op Blog Marketing tref je talloze informatieve artikelen/blogs aan. Deze blogs zijn verdeeld in diverse categorieën. Zoals:

Wil je ook een artikel/blog op Blog Marketing plaatsen? Neem contact met ons op via onze contactpagina.

Alle berichten

Het belang van SEO voor uw bedrijf 

Het belang van SEO voor uw bedrijf 

Een Seo-bureau is essentieel voor het succes van je bedrijf in de digitale wereld. Het is niet langer voldoende om gewoon een website te hebben; je moet ervoor zorgen dat potentiële klanten deze kunnen vinden. Met de juiste SEO-strategieën van een ervaren SEO bureau...

Waarom Linkbuilding Essentieel is voor Je Website Ranking

Waarom Linkbuilding Essentieel is voor Je Website Ranking

In de wereld van online zichtbaarheid is het niet alleen de inhoud van je website die telt, maar ook de manier waarop andere sites naar jou verwijzen. Dit brengt ons bij het belang van linkbuilding: een cruciale pijler van zoekmachineoptimalisatie (SEO) die een...

Marketing Bureau in Zaandam helpt u lokaal aan meer klanten

Marketing Bureau in Zaandam helpt u lokaal aan meer klanten

Ben jij een ondernemer in Zaandam die meer lokale klanten wil aantrekken? Dan is een marketingbureau in Zaandam wellicht precies wat je nodig hebt! Met de steeds veranderende landschap van marketing en de groeiende concurrentie is het essentieel om op te vallen in de...